Tuplatuinenplant.nl
Home » Tuintips

Tuintips* Wortelgoed kan nu nog volop geplant worden.. Planten in pot kunnen bijna het hele jaar rond geplant worden maar zijn meestal duurder.

In een goede combinatie zijn vrijwel alle planten mooi maar bedenk van te voren goed wat U wilt. Niet alles groeit overal.

Vraag advies. Dit kan teleurstellingen voorkomen. 

                                                            

*Natte/droogte;

Door de grote verschillen in droogte en natte van de laatste jaren hebben planten als Taxus problemen. Dit vooral in nieuwbouw wijken.Taxus moet vooral een goed doorlatende grond hebben. De gevoelige wortels sterven in natte-koude grond af wat een bronsachtige verkleuring geeft en daarna meestal een dode plant.

 

* Heel vaak krijg ik de vraag; hoe snel groeit deze plant of hoe snel zit ik achter de haag. Dit hangt meestal niet van de plant, maar van de grond af waarin ze geplant worden. Een voorbeeld; Hedera(klimop) kan bij de een na een jaar vrijwel dicht zitten en bij een ander na vijf jaar nog staan te kwijnen. Dit met planten van hetzelfde plantbed. Het is daarom goed om te investeren in een doorlatende en voedzame ondergrond. (Dure)grondverbeteraars werken alleen als de ondergrond ook in orde is.

 

Een groot probleem is de rups van de Buxus mot. Herkenbaar aan vreterij aan het blad. De Buxus krijgt een 'kroeskop', slechte groei en netten van de rupsennesten. Bij aantasting 3x op twee weken bestrijden en daarna elke maand tot eind september. Volgend jaar in maart weer beginnen. Meng het met een anti schimmel middel tegen een andere aantasting; de Cylindrocladium buxifolia.

Hierdoor houd je de Buxus in top conditie. Natuurlijk kun je ook de hovenier laten spuiten.

Als vervanger van Buxus wordt de Ilex crenata vaak aanbevolen. Bedenk dat deze in onze kalkhoudende grond slecht groeit. Beter zijn de Lonicera nitida, Taxus baccata, Fagus sylvatica en Euonymus japonica soorten.

 

 

 Veel tuinplezier. tuplatuinenplant.nl